Kapcsolat
Kezdőlap » XPS lábazati lemez
Cégünk kizárólag teljes kiszerelési egységekben szállít, ezért kérjük megrendelését a termékekek adatlapján található kiszereléseknek megfelelően adja le !
Áraink 1 m2-re vonatkoznak !
Gyakran használt szigetelőanyag az extrudált polisztirol XPS szigetelés. Az expandált (EPS) változattal ellentétben az XPS zárt cellás, ezért rendkívül csekély a vízfelvétele (0,2–1,0 V%). Ennek megfelelően általában az XPS lábazati szigetelést víznek kitett helyeken alkalmazzák, lábazaton, fordított rétegrendű lapostetőn, zöldtetőn, stb. A kétféle felépítésű anyag azaz az EPS és XPS könnyebb megkülönböztetése végett az EPS-t mindig fehér, az XPS szigetelést pedig ettől eltérő (például sárga vagy halványkék) színben készítik. A lábazaton keresztüli hőveszteség szigetelés hiányában 10–15 százalék is lehet. Utólagos szigetelési munkáknál a lábazat szigetelését sokszor kihagyják, ami nem csak a hőmegtartás hatékonyságát rontja, de szinte kivétel nélkül hőhidak kialakulásához is vezet. A lábazat szigetelése speciális megközelítést kíván. Mivel bizonyos része a föld alatt helyezkedik el, nagymértékben ki van téve a talajvíznek, így olyan szigetelőanyag használatára van szükség, amelynek vízfelvevő képessége a lehető legkisebb (ez az XPS szigetelés). Ellenkező esetben a szigetelés, azon át pedig a falak, a padló is felvehetik a nedvességet, amely hosszú távon komolyabb szerkezeti károk kialakulásához, és penész megjelenéséhez vezethet. A másik fontos szempont, melyet figyelembe kell venni, hogy a lábazat folyamatos, nagy terhelés alatt áll, így olyan szigetelőanyagra van szükség, amely évtizedekig is képes ellenállni ennek, nyomószilárdsága a lehető legnagyobb. Így a lábazati szigeteléshez zárt cellás extrudált polisztirolt, XPS lábazati szigetelést alkalmaznak. Ennek a speciális granulátumból előállított anyagnak a tulajdonságai ehhez éppen ideálisak, mivel vízfelvevő képessége elenyésző (0,2–1,0 V%), nem csak víz-, de fagyálló is. Az XPS lábazati hőszigetelés akár három méter mélyen is belemeríthető a talajvízbe anélkül, hogy a szerkezeti, mechanikai tulajdonságok megváltozásával kellene számolni.